Kajmany

Caimnan crocodilus (kajman okuliarnatý)

Kajman okuliarnatý (Caiman crocodilus) je pomerne malý plaz z čeľade aligátorovité (Aligatoridae).

Objavený v roku 1758

Výskyt
- od južného Mexika, cez celú strednú Ameriku, Kolumbia, Venezuela, Guayana, Surinam, Francúzska Guyana, Peru, Ecuador, celá širšiu oblasť Amazónie, Trinidad a ďalšie ostrovy pri severnom pobreží južnej Ameriky

Veľkosť- bežne 2 m, maximálna 2,7 m

Potrava
- v mladosti bezstavovce, v dospelosti prevažujú ryby, príležitostne drobné cicavce a vodné vtáky

Biológia
- veľmi prispôsobivý druh, uprednostňuje pomaly tečúce vyhriate toky, močiare, pralesný močiare a jazerá a záplavové územia saván, niektoré populácie prekonávajú pri vysokých teplotách v období sucha letné letargie v bahne na dne vodných tokov, pária sa v závislosti od miestnych podmienok na konci obdobia sucha, samica znáša 10-40 vajec do hniezda z rastlinných zvyškov, ktoré podobne ako ostatné druhy krokodílov stráží

Stupeň ohrozenia

- kriticky ohrozený kolumbijský poddruh Caiman crocodilus apaporiensis, ostatné Caiman c. crocodilus, Caiman c. fuscus a Caiman c. chiapasius mimo ohrozenia viac ako jeden milión jedincov, najbežnejšie krokodíly v oblastiach, kde sa vyskytujú (niektorí autori stotožňujú poddruh chiapasius spodruhem fuscus - stredoamerické a severné formy), kajman okuliarnatý bol v minulosti vysadený na Antíl ostrovoch a na Floride, kde sa stal bežným druh


Paleosuchus palpebrosus (kajman trpasličí) 

Bol objavený v roku 1807.

Výskyt
- východnej Kolumbie a Venezuela, Guyana, Surinam, Francúzska Guyana, východnej Peru a Ecuador, centrálne Brazília Amazonská oblasť, východná Bolívia a severovýchodnej Paraguaj

Veľkosť
- najmenší krokodílí druh, bežne 100-130cm, maximum 172 cm

Potrava
- v mladosti hmyz, bezstavovce, najmä korýšea mäkkýše, a tí prevažujú aj v dospelosti, príležitostne drobnejšie ryby, obojživelníkya plazy, výnimočne vtáky i cicavce

Biológia
- uprednostňuje nižšie toky riek a jazerá, vyskytuje sa aj v malých močiaroch či kalužiach, oproti iným druhom kajmanov a krokodílov je relatívne pomalý a váhavý pri love, z čoho vyplýva jeho orientácia na bezobratlé, výrazná nočné aktivita, kedy opúšťa častejšie vodu a lovia bezstavovce v poroste pralesov, v období sucha sa ukrývájú porastoch, alebo v dutinách na brehoch, rozmnožovací cyklus je zvyčajne dlhší než jeden rok, samce pred párením silne revú, samičky znášajú do hniezd z rastlinných zvyškov a blata 8-25 vajec, hniezdo aj pre svoju malú veľkosť úporne bráni , mláďatá sa liahnu vo veľkosti 18-22 cm

Stupeň ohrozenia
- malé riziko, populácia v prírode viac ako 1 milión jedincov