Krokodíly

Crocodylus niloticus madagascar (krokodíl nílsky)

Výskyt
- v ôsmich poddruhoh obývá celú Afriku okrem Sahary, ďalej sa vyskytuje na Madagaskare,na Seychelách a Mauríciu vyhubený

Veľkosť
- veľký druh, podľa poddruhu od 2,5 m do 8 m, najväčšia subspecia na Madagaskare je porovnateľná vo veľkosti s krokodílom morským

Potrava
- mláďatá hmyz a ďalšie bezstavovce, ďalej ryby, vtáky, cicavce, vzrástli jedinci sú známi lovom veľkých afrických kopytníkov

Biológia
- široko prispôsobivý veľký druh krokodíla, obývajúci od tropických pralesov na západe Afriky, cez rieky a jazerá strednej a južnej Afriky, pobrežné oblasti a okraje púšťe na severe (napr. v Mauretánii), kde vytvára tzv. púštne populácie, ktoré boli v r. 2004 opísané ako samostatný druh - Crocodylus suchus. Samce sa v období rozmnožovania správajú teritoriálne, samice do vyhĺbených hniezd kladú 10-90 vajec, inkubácia trvá zhruba 90 dní, samica hniezdo stráži a pomáha liahnutiu malých krokodílov, po vyliahnutí ich odnáša v papuli do vody a lokalitu ich vypustenie ešte niekoľko dní bráni pred votrelcami

Stupeň ohrozenia
- nie je bezprostredne ohrozený, jednotlivé populácie majú rôzny stupeň ochrany, podľa toho, aké sú počty krokodílov, všeobecne platí, že pralesné a púštne populácie majú prísnejší stupeň ochrany, inak je hojne rozmnožovaný na farmách a rančoch, hospodársky významný druh.